Schade aan auto door laagstaande zon
Veel schades met autorijden in het najaar worden veroorzaakt door de laagstaande zon. Berg uw zonnebril dus nog niet op! Deze heeft u in het verkeer zeker nog nodig deze herfst.
Door de laagstaande zon knijpen we met onze ogen, of dekken ons zicht deels af met de zonneklep. Met name het verkeer dat ons kruist, zoals voetgangers en fietsers op kruisingen, zien we slecht aankomen. En het is lastiger hun positie en snelheid in te schatten.
laatste update: 28-10-2022
Rij veilig met laagstaande zon
- Neem altijd een zonnebril mee in de auto.
En zet deze op zodra u de zon in uw ogen voelt. Liefst natuurlijk een goede kwaliteit zonnebril die goed ontspiegelt en blokkeert, maar niet te veel verduistert. - De zonneklep omlaag doen werkt niet voor iedereen.
Voor lange personen ontneemt deze soms juist te veel zicht en voor wie klein is, helpt het geen zier. Er bestaan wel zonneklepverlengers voor wie kleiner is, maar of u u dan goed overzicht houdt op het verkeer bepaalt u het beste zelf. - Zorg dat uw ramen goed schoon en vetvrij zijn.
Vuile ramen geven nare blinde vlekken in uw zicht als de zon erop schijnt. Hou er rekening mee dat de ramen soms pas beslaan nadat u bent ingestapt, door uw eigen warmte. Rij dan niet door, maar stop om het schoon te maken met bijvoorbeeld een anti-condens doek! - Vertrek op tijd – maak een rondje om de auto.
Ramen en spiegels zijn in dit seizoen vaker beslagen van binnen én buiten. Vertrek iets eerder, zodat u tijd heeft dit goed schoon te maken voor u wegrijdt. - Rij altijd met de lampen aan.
Dan zien anderen u beter met de laagstaande zon. - Pas uw rijstijl aan.
Hou er rekening mee dat u slechter zicht heeft en beter / langer moet kijken om uw medeweggebruikers en andere verkeersdeelnemers goed te zien en in te schatten. Uw reactietijd is dus ook langer.Het aanpassen van uw rijstijl is ook belangrijk voor uw achterligger en tegenliggers: zij hebben ook slechter zicht en meer moeite om u te zien. Als u rustig en ‘voorspelbaar’ rijdt, dus zonder plotselinge afslagen, slingers of overhaaste rem-acties, is de kans ook kleiner dat zij op u botsen.
Schade met laagstaande zon
Heeft u een ongeluk met uw eigen auto, zonder andere betrokkenen?
Dan is deze gedekt als uw auto All Risk verzekerd is, maar niet bij een lagere dekking.
Rijdt iemand anders u aan?
Dan moet de schade verhaald worden op de WA autoverzekering van die persoon.
Rijdt u een ander aan?
Dan is het uw WA autoverzekering die aangesproken moet worden voor de schade aan de andere bestuurder of verkeersdeelnemer. Dit heeft gevolgen voor uw schadevrije jaren en verzekeringspremie in de komende jaren. De schade aan uw eigen auto is alleen gedekt bij All Risk.
Denk ook aan de Rechstbijstandverzekering Verkeer om u te helpen bij conflicten over verkeersdeelname.