Begroten in onzekere tijden

Begroten in onzekere tijden, herstel van de economie, zet het door?
Wat betekent het voor u?

Recent kwam het CPB (Centraal Plan Bureau) met een raming. Deze raming maakt het CPB elk jaar in opdracht voor het kabinet, want het kabinet moet jaarlijks een begroting maken (hoeveel geld komt er binnen en hoeveel gaat eruit) . De zogenaamde miljoenennota, bekend van Prinsjesdag en de derde dinsdag van september, zal natuurlijk ook nu weer voorzien moeten worden van scenario’s.

V-vormig herstel van de economie

In de recente geschiedenis is er geen wereldwijde pandemie geweest waarmee we kunnen vergelijken. Niet met de kennis van nu in elk geval. Het CPB denkt dat de economie (de verandering van het BBP, bruto binnenlands product, oftewel het inkomen van Nederland) in het ‘basisscenario’ krimpt met 6,4%. Dit zou een ‘V’ vormig herstel kunnen zijn, met andere woorden, een flinke dip naar beneden en ook weer een relatief vlot herstel.

Dit basisscenario hoeft niet zo te verlopen natuurlijk. Het is sterk afhankelijk van onderliggende ‘indicatoren’.

  • Hoe gedragen de bedrijven en consumenten zich in deze markt?
  • De werkeloosheid zal stijgen maar tot welke hoogte?
  • En consumenten geven minder uit maar gaan die dadelijk weer flink meer spenderen?

Het zal allemaal samenhangen met de grote vraag “komt er een ‘tweede golf’ met covid-19 besmettingen”. Daarom des te belangrijker dat wij allemaal verstandig blijven handelen, goed de adviezen opvolgen van het RIVM en de overheid. Samen krijgen we corona onder controle. Samen krijgen we / houden we ook de economie aan de gang.

Het blijft koffiedik kijken maar tegelijkertijd zijn dergelijke berekeningen van instituten zoals het CPB wel het beste wat er is en geeft ons houvast om beslissingen te nemen. Zo moet het kabinet beslissen waar ze rekening mee gaat houden voor de begroting. De overheid zal dus ingrijpen op basis van gegevens die ze hebben.

U bent aan zet

Op dat gebied bent u natuurlijk zelf ook aanzet. In april hebben we als echte Hollanders ontzettend de hand op de knip gehouden. Deels omdat we van alles niet hoefden en niet mochten, maar ook uit voorzichtigheid. Ons vertrouwen in de economie heeft een flinke klap opgelopen, laten de cijfers zien. Onzekerheid van (toekomstig) inkomen, baanbehoud, rendement op beleggingen, en het gekluisterd zijn aan een huis maken dat we niet zomaar weer over gaan op onze normale bestedingspatroon, ook al worden de maatregelen versoepeld.

Toch is uw vertrouwen nodig voor economisch herstel. Als wij geen geld uitgeven, zakt de economie verder weg. Ga daarom slim om met uw geld, en plan wat verder vooruit, maar stop niet zomaar met geld uitgeven.

Wat gaat u met uw eigen begroting doen? Wees kritisch in uw uitgaven en kijk ook goed naar de ontvangsten. Laat u ergens inkomen liggen of zijn er andere kansen? En voor uw uitgaven: welke zaken heeft u echt nodig of wilt u het allerliefst?

Wellicht gaat u dit jaar niet op vakantie naar het buitenland. Vakantie in eigen land is een goed alternatief. Mocht u geld overhouden op uw begroting of tekortkomen, grijpt u dan ook in?

 

 

Houd u het dichter bij huis? Misschien gebruikt u vakantiegeld om uw woning op te knappen en/of te verduurzamen. Of toch wat aflossen op uw hypotheek? Of om extra in te leggen op de bankspaarrekening van de hypotheek? Of zoekt u een aantrekkelijk alternatief voor de lage (soms wel 0%) op uw spaarrekening.

Waaraan besteedt u uw vakantiegeld?

Heeft u vragen gekregen over uw eigen financieel plaatje? Neem contact op zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden!

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Struijs Financial Planning

Struijs Financial Planning

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0299 47 49 90.