Prinsjesdag 2022: Gas erop; gas eraf!

Verbeter uw rendement, ga verduurzamen en beperk uw persoonlijke inflatie.

Er is nogal wat aan de hand in de wereld met diverse crisissen. U zult ongetwijfeld ook merken dat uw lasten zijn gestegen, zeker die van energie.

Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat er een financiële compensatie komt als tegemoetkoming voor de hoge energierekeningen van kwetsbare huishoudens.

De accijns op benzine en diesel werd eerder al tijdelijk verlaagd en deze regeling is verlengd tot juli 2023. Daarnaast komt er een (nu al veelbesproken) prijsplafond voor gas en elektra.

Wat houdt het prijsplafond in?

Er is afgesproken dat er een ‘prijsplafond’ komt, waarbij er voor een bepaalde hoeveelheid gas en elektriciteit een maximumprijs gaat gelden. De maximum gasprijs wordt € 1,50 per kubieke meter. De maximum elektriciteitsprijs zal € 0,70 per kilowattuur (kWh) zijn.

 • Heeft u nu een lager energietarief? Dan blijft dat gewoon gelden.
 • Als u tot aan het prijsplafond energie afneemt, betaalt u € 290,- per maand.
  ( € 1,50 * 1200 + € 0,70 * 2400 = (1800+1680) per jaar /12 = € 290,- per maand)
 • Voor alles wat u meer verbruikt, betaalt u de geldende tarieven van uw leverancier.

Voor een complete uitleg, zie dit overzicht van de NOS.

Wat moet ik doen om hier gebruik van te maken?

Een consument zal vanzelf via de energieleverancier gecompenseerd worden (tenzij die al lagere tarieven heeft in zijn contract).

Niets doen is geen optie (meer)

Reken uzelf niet rijk!

Het is slechts een beperkte hoeveelheid energie die u tegen de maximumprijs mag afnemen. En er zijn veel factoren waardoor uw verbruik hoger kan liggen dan het berekende gemiddelde.

Echte en blijvende verandering begint met inzicht.

 • Weet u hoeveel energie u verbruikt?
 • Wat is ‘normaal’ voor mijn type huishouden?

Kijk om uzelf hierover te informeren bijvoorbeeld hier: milieucentraal.nl (inclusief bespaartips!)

Krijg inzicht in uw verbruik, zodat u weet wat u kunt doen.

De beste manier om uw rekening te verlagen is om minder te verbruiken. Dat is eigenlijk heel simpel, minder gas stoken is minder afrekenen. Minder elektriciteit gebruiken hetzelfde verhaal.

Besparen volgens de Trias Energetica

Dit principe komt uit de bouwwereld, als drie basisvuistregels bij het duurzaam ontwerpen van gebouwen. Maar ze zijn ook bijzonder van toepassing als het gaat om uw eigen energiebesparing. Deze drie stappen zijn (samengevat):

 1. Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan.
 2. Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen, bijvoorbeeld door installatie van zonnepanelen.
 3. Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van (fossiele) energiebronnen om in de resterende energiebehoefte te voorzien; bijvoorbeeld door vloerverwarming, of een warmtepomp.

(bron: Wikipedia)

Klinkt logisch toch?

Verspilling tegengaan‘ sluit naadloos aan op energie besparen. Volg hiervoor de algemene tips die je nu op allerlei websites vindt, bijvoorbeeld die uit ons artikel ‘Energie duurder, maandlasten omlaag’. Een interessante tip voor uw CV-ketel vonden wij nog deze: https://zetmop60.nl

Energielabel sprong

Steeds meer woningen hebben een energielabel. Wellicht weet u die al, kijk anders hier of het label van uw woning geregistreerd staat.

Als u een ‘label sprong’ (bijvoorbeeld van C naar B) maakt door uw woning te renoveren/verduurzamen zal uw maandrekening permanent lager worden. Het is heel erg afhankelijk van uw persoonlijke situatie hoeveel het scheelt, maar niets doen is geen optie.

Geen idee waar te beginnen? Neem contact op en we bespreken samen de mogelijkheden.

De gemiddelde huiseigenaar heeft tussen de € 9.000 – € 35.000 euro nodig om een energielabel sprong te maken. Dat geld is nodig om maatregelen te nemen zoals:

 • Isoleren (vloer/dak/spouwmuur/gevel)
 • Kozijnen vervangen (denk ook aan HR++ glas)
 • Warmtepomp plaatsen
 • Zonnepanelen plaatsen

Niet iedereen heeft een dergelijk bedrag achter de hand. Verwerk dit in uw hypotheek of een andere vorm van krediet. Het is niet de vraag óf u voordeliger uit bent, maar binnen welke termijn.

Het goede nieuws is: de Overheid helpt mee met subsidie als u verduurzaamt. En verruimt de subsidiepot hiervoor in 2023. Er zijn dus goede mogelijkheden om niet de hele last zelf te hoeven dragen. Bovendien hebben veel woningen momenteel overwaarde die ingezet kan worden voor extra hypotheek.

Begin een gesprek met een erkend financieel adviseur, dan krijgt u snel inzicht en duidelijkheid over wat kán.

Maak een afspraak voor advieseerste gesprek gratis en vrijblijvend

 

..

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Struijs Financial Planning

Struijs Financial Planning

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0299 47 49 90.