Ondernemer: denk aan je jaarruimte, om later ook koopkracht te behouden

*Maak gebruik van fiscale voordelen bij het opbouwen van een lijfrente*

Recentelijk is de Wet toekomst pensioenen van kracht geworden, en dit kan grote voordelen bieden voor zelfstandig ondernemers. De nieuwe wet heeft namelijk de mogelijkheden om een lijfrente op te bouwen aanzienlijk verruimd. Als je voorheen geen jaarruimte had, is de kans groot dat dit nu wel het geval is.

Optimaal gebruik maken van deze jaarruimte leidt tot aanzienlijke belastingvoordelen.

Wat is jaarruimte?

Jaarruimte is een term die wellicht niet direct een belletje doet rinkelen, en dat is begrijpelijk. Veel Nederlanders hebben jaarruimte zonder zich daarvan bewust te zijn. Jaarruimte ontstaat wanneer je niet voldoende pensioen opbouwt bij een werkgever. Ben je ondernemer dan ben je helemaal verantwoordelijk voor je eigen pensioen. In dat geval staat de overheid je toe om zelf (extra) pensioen op te bouwen, om ervoor te zorgen dat je later voldoende financiële middelen hebt. De jaarruimte vertegenwoordigt het maximale bedrag dat je jaarlijks in dit extra pensioenpotje mag storten, en dit is afhankelijk van je inkomen en hoeveel pensioen je al opbouwt.

Welke belastingvoordelen levert de jaarruimte op?

Het gebruik van jaarruimte voor het opbouwen van een lijfrente biedt aanzienlijke belastingvoordelen, waaronder:

  • – Belastingteruggave: Bij elke storting in je lijfrenterekening ontvang je minstens 36,9% belastingteruggave van de Belastingdienst.
    Als je bijvoorbeeld €1.000 stort, krijg je sowieso €370 terug.
  • – Vrijstelling van vermogensbelasting: Je hoeft geen vermogensbelasting te betalen over het geld in je lijfrenterekening.

Deze voordelen gelden niet alleen voor zelfstandig ondernemers, maar ook voor werknemers die (onvoldoende) pensioen opbouwen bij een werkgever.

Waarom gaat de jaarruimte omhoog?

De nieuwe wet heeft een einde gemaakt aan de fiscale discriminatie tussen mensen die pensioen opbouwen bij hun werkgever en mensen die afhankelijk zijn van hun jaarruimte. Hierdoor mogen nu ook zelfstandig ondernemers net zoveel pensioen opbouwen als hun collega’s met een werkgever.

Wat is mijn eigen jaarruimte?

Misschien heb je eerder berekeningen gemaakt en had je geen jaarruimte. De kans is groot dat dit nu anders is. Vraag je accountant/belastingadviseur naar je jaarruimte. Wanneer dit duidelijk is kunnen wij je helpen met een goed lijfrente product. Kom je niet uit het jaarruimte-vraagstuk dan kunnen we je ook helpen.

Waarom is de verhoogde jaarruimte gunstig voor mij?

Een hogere jaarruimte is niet alleen gunstig om voldoende pensioen op te bouwen, maar ook om belastingvoordeel te behalen. Zelfs als je denkt dat jouw pensioenopbouw voldoende is, kan het gebruik van de jaarruimte je later aanzienlijk meer financiële zekerheid bieden.

Wat zijn de spelregels van jaarruimte?

Het belastingvoordeel van jaarruimte is aantrekkelijk, maar het is belangrijk om op de spelregels te letten. Je mag bijvoorbeeld nooit meer storten dan je jaarruimte toelaat. Daarnaast staat het geld gedurende de opbouwfase op een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening, wat betekent dat je pas in de uitkeringsfase (als je met pensioen gaat bij de AOW gerechtigde leeftijd) hier weer bij kunt. In de uitkeringsfase kun je het opgebouwde bedrag dan periodiek laten uitkeren.

In de opbouwfase geniet je dus van een fiscale aftrekpost (nu minder belasting betalen), daar tegenover staat in de uitkeringsfase wel dat je inkomstenbelasting moet betalen. Gelukkig is dit veelal tegen een lager inkomstenbelastingtarief omdat je inkomen lager is bij pensionering.

Als je meer wilt weten over hoe u hiervan kunt profiteren, neem contact op met onze adviseurs.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Struijs Financial Planning

Struijs Financial Planning

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0299 47 49 90.