Bekijk ook
Verzekeringen
Fatbikes: populair en onverzekerbaar
Fatbikes hebben (nog) geen minimumleeftijd, helmplicht of verplichte verzekering. En ze zijn goedkoper dan e-bikes. Geen wonder dat ze zo populair zijn onder (ouders van) jongeren. Alleen gebeuren er zoveel ongelukken met fatbikes, dat het de aandacht trekt van medici en politici.
Wij voorspellen dat fatbikes én e-bikes binnen afzienbare tijd een helmplicht en minimumleeftijd gaan krijgen.
Is een fatbike een ebike of een scooter?
Een fatbike is een ebike met dikke banden en ander design. Hij werkt alleen als je zelf meetrapt. Een fatbike is zeer geschikt voor off-road crossen en eigenlijk zwaar en minder wendbaar op asfalt, waar je hem tegenwoordig het meest aantreft.
Fatbike | Ebike | Snorfiets | Bromfiets / (e)scooter | |
Max snelheid (officieel) |
25 km/u | 25 km/u | 25 km/u | 45 km/u |
Minimum leeftijd | – | – | 16 | 16 |
Helm verplicht | Nee | Nee | Ja | Ja |
Rijbewijs verplicht | Nee | Nee | Ja | Ja |
Verzekering verplicht | Nee | Nee | Ja | Ja |
Rijdt op het |
Fietspad | Fietspad | Fietspad | Fietspad Rijbaan (buiten de stad) |
Helaas worden veel fatbikes illegaal opgevoerd, zodat ze 45 km/u halen. Dat is net zo snel als een scooter! Zonder helm betekent dat bij een ongeluk een behoorlijke kans op ernstige verwondingen. Cijfers van ziekenhuizen laten zien dat de meeste fatbike ongelukken gebeuren bij jonge bestuurders (10-14 jaar) en eenzijdig zijn. Dat wil zeggen dat ze zelf de controle kwijtraken over hun fatbike en crashen. Hard.
Ook veel ongelukken met ‘gewone’ ebike
De ‘gewone’ ebike laat sinds 2022 ook een flinke stijging van ongevallen met ernstig letsel zien, maar dan vooral onder ouderen. Logisch, want 75% van de ebike riders is 65 jaar of ouder. Een andere kwetsbare groep hier zijn (ook weer) de jongeren van 12-17 jaar die dagelijks van dorp naar stad fietsen voor school.
Geschiedenis van de brommer herhaalt zich met fatbike
In de jaren ’60 en ’70 werden brommers enorm populair, vooral onder jongeren, wat leidde tot een aanzienlijke stijging van het aantal verkeersongevallen. Veel van deze ongevallen hadden ernstige gevolgen, omdat de bestuurders vaak geen helm droegen en de brommers eenvoudig op te voeren waren. De invoering van de helmplicht en de rijbewijsplicht voor bromfietsers heeft geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal zware ongelukken. Met fatbikes en ebikes gebeurt precies hetzelfde.
Wet- en regelgeving loopt achter voor ebikes en fatbikes
Ebikes en Fatbikes gaan net zo snel als snorfietsen, maar hebben niet dezelfde verplichtingen, omdat je zelf trapt en omdat ze in snelheid begrenst zijn. Een snorfiets en scooter vallen onder andere regels omdat ze helemaal gemotoriseerd zijn. En mogelijk omdat ze al veel langer bestaan. De brommer werd ook éérst populair onder jongeren, toen kwamen de ongelukken en toén kwam de wetgeving erachteraan om het op te lossen.
Regels omzeilen door fatbike aan te passen
Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ervoor gestemd om de minimumleeftijd voor ebikes met dikke banden op 14 te zetten en helmplicht in te voeren. Dat was te verwachten. De reactie uit de fietsbranche was ook te verwachten: dan passen ze de bouw en dikte van de banden van de fatbike gewoon aan om de regels te omzeilen. Daarom zijn er nu al ernstige twijfels of deze wet wel uitvoerbaar is en wel echt een oplossing biedt.
De enige manier om de deur écht dicht te trekken, lijkt om voor alle type ebikes een helmplicht en minimumleeftijd te verplichten.
Dat vinden we in Nederland stom en betuttelend. Maar dat vonden we 30 jaar gelden ook van de autogordel, daarna van kinderzitjes, de skihelm en oordoppen bij concerten. Toch hebben al deze veiligheidsmaatregelen bewezen veel letsel te voorkomen. En het suffe imago hebben ze inmiddels ook afgeschud.
Het zou nóg beter zijn als de Overheid leert vooruit te kijken: wat komt er na de fatbike op de markt? Hoe voorkom je dat het probleem zich verplaatst naar e-steps, een variant op de segway, het hooverboard, of …?
Hoe zit het met verzekeringen en de fatbike?
Moet je een fatbike of ebike verzekeren?
Nee, een ebike of fatbike verzekeren is niet verplicht. Je kan je fiets wel verzekeren tegen diefstal en schade via een fietsverzekering.
Let op: een speed pedelec telt als bromfiets qua verzekering met een eigen verzekeringsplaat (geel). Die moet wel een WA-dekking hebben om de weg op te mogen.
Er zijn wel verzekeringen die je als fietser in het verkeer beschermen. Denk dan aan de aansprakelijkheidsverzekering (AVP), voor als jij per ongeluk schade toebrengt aan een ander. En de verkeersrechtsbijstandverzekering, voor als iemand jou of je fiets schade toebrengt en je je gelijk wil halen.
Kan je een fatbike verzekeren?
We noemen de fatbike niet voor niets onverzekerbaar. Geen enkele fietsverzekering wil ze meer opnemen door:
- enorme hoeveelheid diefstal ervan,
- de slechte kwaliteit van een aantal merken / onderdelen,
- slechte reputatie voor opvoeren van de fatbike (en van bestuurders in het nieuws),
- onduidelijke wetgeving rond deze fietsen.
Fabrikant Doppio noemt de onverzekerbaarheid als belangrijke reden dat zijn fatbike-merk nu failliet is.
Gestolen fatbikes worden meestal als onderdelen weer verkocht op marktplaats en dergelijke, omdat de onderdelen slecht verkrijgbaar zijn. Zo leveren ze helers meer op en zijn moeilijker te herkennen als gestolen waren.
Ben je verzekerd als je een ongeluk krijgt op je fatbike ?
Je zorgverzekering vergoedt medische kosten als je een ongeluk hebt met een fatbike, zelfs als de fatbike illegaal is (bijvoorbeeld opgevoerd). De basisverzekering in Nederland dekt noodzakelijke zorgkosten zoals spoedeisende hulp, ziekenhuisopnames, en medische behandelingen na een ongeval, ongeacht de oorzaak.
Schade aan jouw fatbike is alleen verzekerd als je dit via een fietsverzekering hebt geregeld, of als het ongeluk de schuld is van iemand anders. Dan moet die jou de schade vergoeden (of zijn verzekering).
Wat als je met je fatbike een ander schade/letsel bezorgt?
Voor legale fatbikes geldt dat schade die je aan anderen toebrengt mogelijk gedekt wordt door een aansprakelijkheidsverzekering. Dit geldt voor letselschade of materiële schade van derden, maar niet voor schade aan je eigen fatbike.
We zeggen ‘mogelijk’, omdat niet elke AVP hetzelfde is. Controleer de voorwaarden van je aansprakelijkheidsverzekering wanneer je een fatbike of ebike aanschaft. Zoek in de voorwaarden of een elektrische fiets is verzekerd: hieronder valt ook de (legale) fatbike.
Illegale fatbike: Als je fatbike niet aan de regels voldoet, dan ben je niet alleen onverzekerd voor schade, maar kun je ook juridische problemen krijgen. In geval van een ongeluk kun je aansprakelijk worden gesteld voor de volledige schade, inclusief letselschade aan derden.
Sommige persoonlijke ongevallenverzekeringen dekken letselschade, ongeacht hoe het ongeluk plaatsvindt. Dit kan dekking bieden als je zelf gewond raakt op een fatbike.
Wie betaalt als een minderjarige met een fatbike schade maakt?
Als een minderjarige schade veroorzaakt zijn meestal de ouders of verzorgers aansprakelijk. Dit valt onder de wettelijke aansprakelijkheid van ouders voor hun kinderen. Ook als dit met een fatbike gebeurt.
Ouders kunnen de schade vaak verhalen via hun aansprakelijkheidsverzekering (AVP). De AVP dekt doorgaans de schade die kinderen aan anderen veroorzaken, ook als dit gebeurt met een fiets of fatbike. Als de fatbike echter illegaal is, kan de verzekeraar weigeren om de schade te vergoeden, wat betekent dat de ouders of het kind zelf aansprakelijk blijven voor de kosten.
- Tot 14 jaar: Ouders zijn altijd volledig aansprakelijk voor schade die hun kind veroorzaakt. Dit betekent dat zij de kosten van de schade moeten vergoeden, meestal via hun aansprakelijkheidsverzekering.
- Tussen 14 en 16 jaar: Zowel de ouders als het kind kunnen aansprakelijk zijn. De ouders kunnen aansprakelijk gesteld worden als zij de schade niet hebben kunnen voorkomen door onvoldoende toezicht of verkeerde opvoeding. Het kind kan in beperkte mate zelf aansprakelijk zijn.
- 16 en 17 jaar: Jongeren van 16 en 17 jaar worden meestal zelf aansprakelijk gesteld, tenzij er duidelijke redenen zijn om de ouders verantwoordelijk te houden (bijvoorbeeld als de ouders het kind hebben aangemoedigd om gevaarlijk gedrag te vertonen).
Wat is verzekerd als je een fatbike aanrijdt?
Als jij een fatbike aanrijdt met je auto, motor of scooter, dan ben je aansprakelijk voor schade aan de fiets en letsel van de fietser. Jij of je verzekering moet de schade betalen en de eventuele medische hulp aan de slachtoffers. Dat is net zoals met elke andere aanrijding die jij veroorzaakt. Dit is gedekt via je (verplichte) WA-verzekering voor motorvoertuigen.
Als jij met jouw fiets een fatbike – of wie of wat dan ook – aanrijdt, dan heb je je aansprakelijkheidsverzekering (AVP) nodig. Deze geeft vergoeding aan de tegenpartij wanneer jij ze per ongeluk schade of letsel toebrengt. Je eigen schade wordt niet vergoed.
Hij is niet verplicht, maar eigenlijk hoort elke Nederlander vanaf zijn 18e een AVP te hebben. Er zijn zoveel manieren waarop je per ongeluk iemands spullen kan breken of beschadigen, dat bijna iedereen hem wel eens nodig heeft.
Wij hebben zowel een Aansprakelijkheidsverzekering (AVP) met dekking voor elektrische fietsen, als een Rechtsbijstandverzekering Verkeer beschikbaar. Vraag je adviseur ernaar, of sluit zelf online af.
Verzekeringen
Aanvullende dekkingen bij de autoverzekering, niet voor de lol!
Onlangs spraken we een zeer teleurgestelde klant. Ze had schade aan haar auto veroorzaakt door een ander, maar wij konden haar niet helpen om die te verhalen op de tegenpartij; “maar waarvoor ben ik dan wél verzekerd?” uitte ze gefrustreerd.
Het gebeurt helaas vaker dat mensen denken verzekerd te zijn en toch in een situatie komen waar wij ze niet kunnen of mogen helpen.
Weet wat je wel en vooral wat je NIET verzekert
Veel Nederlanders verzekeren hun auto alleen met WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), vooral wanneer de auto al wat ouder is en niet zoveel meer waard is. Hoewel een WA-verzekering de wettelijke minimumeis is en schade aan anderen dekt, wordt vaak vergeten dat inzittendendekking en rechtsbijstand verkeer minstens zo belangrijk zijn.
Ook met de basisdekkingen WA Beperkt Casco en AllRisk dekking zijn de aanvullende dekkingen geen overbodige luxe! Je hebt namelijk wel meer bescherming voor schade aan je auto, maar niet voor de bestuurder, inzittenden en bij conflicten.
Aanvullende verzekeringen kunnen jou en je passagiers veel ellende besparen, vooral als je tijdens de zomervakantie een ongeluk krijgt.
Het belang van inzittendendekking
Stel je voor: je bent met je gezin op weg naar Zuid-Frankrijk voor een welverdiende vakantie. Op een drukke snelweg raak je betrokken bij een ongeluk. Hoewel de tegenpartij schuldig is en hun verzekering de schade aan je auto en medische kosten van jou en je passagiers dekt, zijn er toch enkele redenen waarom inzittendendekking waardevol kan zijn:
Wat dekt inzittendendekking?
Inzittendendekking kan zowel medische kosten als schade aan persoonlijke eigendommen dekken. Bovendien biedt het vaak een uitkering bij blijvende invaliditeit of overlijden. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan aanpassingen aan je huis of inkomstenderving als gevolg van je revalidatie / blijvende invaliditeit. Dit geldt niet alleen voor de bestuurder, maar voor alle inzittenden.
Aanvullende voordelen
Hoewel de verzekering van de tegenpartij vaak de schade dekt, kan dit proces tijdrovend en stressvol zijn. Inzittendendekking zorgt ervoor dat je sneller geholpen wordt en kan een deel van de kosten dekken terwijl je wacht op de uitkering van de verzekering van de tegenpartij.
Ongeluk zonder tegenpartij; bestuurder onverzekerd
Stel je krijgt een ongeluk. Jij was de bestuurder van de auto en helaas heb je het ongeluk zelf veroorzaakt. Dan ben je met de basisdekking van je autoverzekering (WA, WA Beperkt casco of All risk) niet verzekerd voor letselschade. Via je basisverzekering is (een deel van) de schade en letsel voor de tegenpartij en jouw passagiers wel gedekt, maar niet die van jou – de bestuurder. Daarvoor heb je de inzittendendekking nodig! (en voor je passagiers is de dekking uitgebreider dan de basis en zonder discussie over de schuldvraag.)
Het Belang van Rechtsbijstand Verkeer
Naast inzittendendekking is rechtsbijstand verkeer een onmisbare verzekering voor elke automobilist. Na een ongeluk kan het lastig zijn om je recht te halen, zeker als je te maken krijgt met buitenlandse partijen of verzekeraars. Met rechtsbijstand verkeer sta je er niet alleen voor en krijg je juridische ondersteuning bij het verhalen van schade en het oplossen van conflicten.
Wat dekt rechtsbijstand verkeer?
Rechtsbijstand verkeer dekt de kosten voor juridische hulp na een verkeersongeval. Dit kan variëren van het verhalen van schade tot het bijstaan in een rechtszaak. Ook als er onenigheid ontstaat over de schuldvraag of als je een conflict hebt met je eigen verzekeraar, kun je rekenen op professionele juridische bijstand.
Tegenpartij ontkent schuld
In ons eerste voorbeeld had mevrouw alleen een WA-autoverzekering en weigerde de tegenpartij het schadeformulier te tekenen. Daardoor had onze schadeafdeling geen rechtmatige grondslag om met de verzekering van de tegenpartij de zaak te regelen. Met de aanvullende module ‘verkeersrechtsbijstand’ hadden we haar wél kunnen helpen met dit conflict. Nu moet ze zelf achter haar geld en haar gelijk aan.
Voorbeeld: wat er mis kan gaan op vakantie
Laten we een concreet voorbeeld nemen. Je bent met je gezin op weg naar Italië en raakt betrokken bij een verkeersongeval waarbij de tegenpartij schuld heeft. Je auto is total loss en enkele gezinsleden raken lichtgewond. Hoewel de verzekering van de tegenpartij uiteindelijk de schade dekt, kunnen de volgende problemen optreden:
- Tijdige Afhandeling: Het kan lang duren voordat de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij de schade afhandelt. In de tussentijd moet je zelf alle kosten voorschieten.
- Juridische Complicaties: Bij een ongeval in het buitenland kunnen er juridische complicaties optreden, vooral als er onenigheid is over de schuldvraag.
- Schade aan Persoonlijke Eigendommen: De schade aan persoonlijke eigendommen zoals laptops, telefoons en bagage wordt mogelijk niet volledig gedekt door de verzekering van de tegenpartij.
- Psychische Hulp: Kosten voor eventuele psychische hulp na het ongeluk worden vaak niet gedekt door de verzekering van de tegenpartij.
Met de juiste dekkingen kun je deze zorgen voorkomen en ervoor zorgen dat je snel en zonder al te veel stress verder kunt.
Controleer je verzekeringen voor de zomervakantie
De zomer is het perfecte moment om je autoverzekeringen nog eens goed onder de loep te nemen. Controleer of je voldoende gedekt bent en overweeg om je basisverzekering uit te breiden met inzittendendekking en rechtsbijstand verkeer. Dit biedt niet alleen gemoedsrust, maar zorgt er ook voor dat je goed voorbereid bent op onverwachte situaties.
Hoe kan Lancyr helpen?
Bij Lancyr begrijpen we hoe belangrijk het is om goed verzekerd op weg te gaan. Onze adviseurs staan klaar om je te helpen bij het kiezen van de juiste dekkingen en verzekeringen die passen bij jouw situatie. Of je nu op zoek bent naar een uitgebreide autoverzekering, rechtsbijstand verkeer of andere aanvullende dekkingen, wij zorgen ervoor dat je goed voorbereid de weg op kunt gaan.
Wil je meer weten over onze verzekeringen of heb je vragen over je huidige dekking? Neem contact op met een van onze adviseurs bij Lancyr. Wij helpen je graag verder om met een gerust hart van je zomervakantie te genieten!
Financial Planning
Belastingtips voor Ondernemers: Haal het maximale uit je Belastingaangifte
Als ondernemer is het slim om elk jaar je belastingaangifte grondig te bekijken. Door gebruik te maken van verschillende aftrekposten en regelingen kun je namelijk aanzienlijk besparen op je belastingen. Hier zijn enkele tips om het meeste uit je belastingaangifte te halen:
Tip 1: Zelf aangifte doen of uitbesteden
Hoewel het uitbesteden van je belastingaangifte handig kan zijn, is het niet altijd noodzakelijk. De belastingaangifte tool van de Belastingdienst wordt elk jaar gebruiksvriendelijker en er is steeds meer online kennis beschikbaar voor ondernemers. Als jouw onderneming niet al te complex in elkaar zit, kun je overwegen om zelf je aangifte te doen om kosten te besparen.
Twijfel je of je volgens de belastingdienst als ondernemer word gezien? Om te bepalen of je recht hebt op aftrekposten en andere ondernemersregelingen, kun je de OndernemersCheck op de website van de Belastingdienst gebruiken.
Tip 2: Profiteer nu nog van de middelingsregeling
Met de middelingsregeling kun je je inkomen middelen over een periode van drie aaneengesloten jaren, wat kan leiden tot een lager belastingtarief. Heb je een schommelend inkomen gehad over de afgelopen 3 jaar? Dan kan deze regeling voordelig zijn voor je.
Hoewel de middelingsregeling binnenkort wordt afgeschaft, kun je er nog steeds gebruik van maken voor het tijdvak 2022-2024.
Tip 3: Optimaliseer je belastingaangifte met aftrekposten
Een van de meest effectieve manieren om je belastingaanslag te verminderen, is door gebruik te maken van aftrekposten.
Als ondernemer heb je toegang tot verschillende aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en investeringsaftrekken zoals de EIA, KIA en MIA. Vergeet deze aftrekposten niet, omdat ze je belastingverplichtingen aanzienlijk kunnen verminderen.
Ook kosten die je voor het starten van je bedrijf hebt gemaakt, zijn aftrekbaar.
Tip 4: Meewerkaftrek: Bespaar met de hulp van je partner
Als je partner meewerkt in je onderneming, kom je mogelijk in aanmerking voor ‘meewerkaftrek’, wat een belastingvoordeel kan geven. De meewerkaftrek is een percentage van de winst, die oploopt naar mate je partner meer uren werkt bij jouw bedrijf.
Er zijn wel een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld:
- Je bent ondernemer voor de belasting en voldoet aan het urencriterum.
- Partner ontvangt voor haar meewerken een vergoeding van minder dan € 5.000 per jaar.
- Partner werkt minimaal 525 uur per jaar mee.
Tip 5: Zakelijke Reiskosten
Ongeacht het type vervoer dat je gebruikt voor zakelijke reizen, kun je deze kosten aftrekken. Dit kan leiden tot aanzienlijke belastingbesparingen.
Tip 6: Belastingbesparing met kantoor aan huis
Hoewel de aftrekmogelijkheden voor een kantoor aan huis zijn veranderd, zijn er nog steeds manieren om belasting te besparen. Bijvoorbeeld door de BTW van je kantoor aan huis af te trekken van zakelijke kostenposten. Veel thuiskantoorbezitters doen dit nog niet.
Tip 7: Auto en belastingen: maak de juiste keuze
Het is belangrijk om de belastingvoordelen van je autokeuze te begrijpen, of je nu je privéauto zakelijk gebruikt of een auto van de zaak hebt. Bijvoorbeeld, je kunt de BTW op brandstof- en onderhoudskosten van je privéauto die je zakelijk gebruikt, deels terugvorderen.
Tip 8: Slimme kostenoptimalisatie
Door toegestane kosten op te voeren, kun je je belastbare winst verlagen en dus minder belasting betalen. Overweeg kosten zoals studie, online marketing en kantoorverbeteringen op te voeren om je inkomstenbelasting te verminderen.
Tip 9: Hou je vermogen op de zakelijke spaarrekening
Het is slim om het merendeel van je vermogen op je zakelijke spaarrekening te houden, omdat dit vermogen dan buiten je privé aangifte blijft en je hier dus geen vermogensbelasting over hoeft te betalen.
Tip 10: Kosten voor pensioenopbouw en AOV aftrekken
Als ZZP’er moet je zelf voor je pensioenvoorziening en arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgen. Deze kosten zijn vaak aftrekbaar in je belastingaangifte.
Tip 11: Verzekeringen: Onmisbaar in je financiële planning
Ook zakelijke verzekeringen zoals een rechtsbijstandverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn aftrekbaar in je belastingaangifte.
Door deze belastingtips toe te passen, kun je als ondernemer aanzienlijk besparen op je belastingaangifte. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste wijzigingen in belastingwetgeving en gebruik te maken van alle beschikbare aftrekposten en regelingen om je belastingverplichtingen te minimaliseren.
Verzekeringen
Lancyr autoverzekering verbetert schadeproces online
Autoschade voortaan sneller en eenvoudiger behandeld
Je schade online indienen? Dat kon al lang bij Lancyr. Maar nog nooit zo eenvoudig als nu. Bovendien kan je nu online het hele proces regelen en volgen: van je schade indienen tot je auto weer ophalen bij de garage.
De eerste klanten die van deze werkwijze gebruik hebben gemaakt, geven 4,4 uit 5 sterren en bevestigen hoe snel, eenvoudig en goed het herstel voor hen geregeld is!
Let op: dit is van toepassing op de Lancyr autoverzekering – ons huismerk. Andere autoverzekeringen die via Lancyr zijn gesloten gebruiken deze techniek niet.
Alles via de web-app en geen eigen risico
Lancyr Schadeherstel gebruikt een nieuw platform waarbij je eenvoudig je schadefoto’s uploadt. Daarna kiest het systeem door middel van slimme technologie welk schadebedrijf jou het beste kan helpen. Dat is altijd een hersteller die goed scoort op (onder andere) nabijheid, snel een afspraak en een scherpe prijs.
De reparatie-afspraak maak je heel eenvoudig in de app en je wordt op de hoogte gehouden van het herstel-verloop. Je krijgt een melding wanneer de auto klaar is. Afgezien van de reparatie zelf, is zo het gehele proces gedigitaliseerd.
Alle schadeherstellers in het systeem voldoen aan onze kwaliteitseisen en vallen onder de regeling waarbij je 0 euro eigen risico betaalt voor het schadeherstel van je auto (als de schade-oorzaak onder je dekking valt uiteraard).
Dankzij deze sturing op wie de schade herstelt, houden wij de service hoog en de autopremie laag.
Betere doorlooptijd & bereikbaarheid medewerkers
Mocht er online toch iets niet goed gaan, of heb je liever iemand aan de lijn? Dan staat onze schadeafdeling nog steeds met persoonlijke aandacht en expertise voor je klaar. Ze zijn zelfs beter bereikbaar, omdat het systeem hen werk uit handen neemt. Zo kunnen zij andere schades sneller beoordelen en behandelen.
Lancyr schadeherstel – zo werkt het:
- upload je schadefoto’s
- omschrijf je schade
- het slimme systeem kiest de beste schadehersteller
- plan direct online je reparatie in
- wordt via de app op de hoogte gehouden van je schadeherstel
Hypotheken
Verduurzaming van je appartement wordt eenvoudiger en financieel aantrekkelijker
Ben je eigenaar van een appartement en lid van een VvE (Vereniging van Eigenaren)? Dan hebben we fantastisch nieuws! De overheid introduceert nieuwe maatregelen die het verduurzamen van VvE-gebouwen eenvoudiger en financieel aantrekkelijker maken.
Wat verandert er voor jouw VvE?
1. Besluiten nemen wordt makkelijker
-
- De regels voor besluitvorming binnen de VvE’s worden overspoeld. Vanaf 2026 gelden eenvoudigere opkomsteisen en meerderheidsregeles, waardoor verduurzamingsplannen sneller kunnen worden goedgekeurd.
2. Financiële voordelen
-
- De subsidies voor VvE’s worden uitgebreid.
- De rente op de VvE-Energiebespaarlening gaat met 1,5% omlaag.
3. Extra ondersteuning
-
-
- Er komt een landelijk VvE-verduurzamingsloket en procesbegeleiders gaan VvE’s helpen met verduurzamingsplannen. Op Verbeterjehuis.nl vind je straks nog meer handige infomatie.
-
Hoe kunnen wij je helpen?
Als financieel adviseur staan wij voor je klaar om jouw financiële situatie als appartementseigenaar helder in kaart te brengen. We bieden hulp bij:
-
-
- Het bepalen van je financiële mogelijkheden, ook in combinatie met je hypotheek
- Advies over subsidies en financieringsopties
- Begeleiding bij het aanvragen van een VvE-Energiebespaarlening
- sit
-
Zet de stap naar een duurzame toekomst!
Wil je weten wat deze veranderingen betekenen voor jouw appartement en VvE? Maak dan een afspaak voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen zorgen we ervoor dat jij én je VvE optimaal profiteren van deze nieuwe mogelijkheden.
Neem vandaag nog contact op met onze experts
Financial Planning
Financieel stabiel met een goede spaarbuffer
Een spaarbuffer is je financiële vangnet voor onvoorziene uitgaven, zoals een kapotte wasmachine of autopech. Het is de basis van een gezond financieel plan: het voorkomt dat je in tijden van nood afhankelijk bent van dure leningen of creditcards. Maar hoe bouw je zo’n buffer op? Wij helpen je op weg!
Hoe groot moet je buffer zijn?
De ideale spaarbuffer hangt af van je situatie. Heb je een huur- of koopwoning? Heb je een gezin? Een veelgebruikte vuistregel is om minimaal drie keer je (gezamenlijke) maandsalaris als buffer aan te houden. Wil je precies weten hoeveel je nodig hebt? Gebruik de handige Bufferberekenaar van het Nibud.
Stappen om je buffer op te bouwen
-
- Krijg inzicht in je financiën
Kijk goed naar wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat. Dit geeft je een helder beeld van wat je kunt sparen.
- Stel een realistisch spaardoel
Begin met een haalbaar bedrag, bijvoorbeeld 10% van je netto inkomen. Elk bedrag telt, zolang je consistent blijft. - Maak sparen makkelijk
Automatiseer je spaargeld! Stel via je bank in dat er direct na je salarisbetaling een vast bedrag naar een aparte spaarrekening wordt overgemaakt. Kies een rekening met een goede rente, die ook toegankelijk is in noodgevallen. - Blijf gefocust op je doel
Het kan verleidelijk zijn om je buffer te gebruiken voor andere uitgaven. Weersta die verleiding en houd je doel voor ogen: financiële rust en zekerheid.
Slim sparen met meerdere potjes
Heb je naast je buffer andere spaardoelen, zoals een vakantie, nieuwe mobiel of auto? Splits je spaargeld op. Veel banken bieden de mogelijkheid om verschillende spaarpotjes aan te maken binnen je rekening. Zo kun je specifiek sparen voor meerdere doelen zonder je buffer per ongeluk aan iets anders uit te geven.
Houd je uitgaven kritisch in de gaten
Hoe lager je vaste lasten, hoe meer ruimte je hebt om te sparen. Kijk daarom regelmatig naar:
- Energie: Stap over of verbruik minder.
- Boodschappen: Koop minder luxe en maak een lijstje.
- Verzekeringen: Vergelijk jaarlijks voor de beste deal.
- Hypotheek: Onderzoek mogelijkheden voor aflossen of oversluiten.
Begin vandaag!
Elke euro die je vandaag opzij zet, brengt je dichter bij een stabiele financiële basis. Bouw je buffer op, creëer rust in je hoofd en wees voorbereid op onverwachte momenten. Jouw financiële toekomst begint nu!
Algemeen
Hoe zit je energie deze winter?
2022 was een jaar dat ons herinnerde aan de onvoorspelbaarheid van de energiemarkt. De hoge gasprijzen en de toenemende bezorgdheid over de beschikbaarheid van energie hebben veel mensen aangespoord om na te denken over hun energieverbruik. Nederland heeft daardoor het laagste gasverbruik in 50 jaar behaald. Prijs is dus een goede drijfveer voor duurzaamheid!
De energietarieven liggen op dit moment lager dan het ingestelde energieplafond. Gelukkig maar, want deze vervalt in 2024 volgens de Miljoenennota. Maar het ziet er wel naar uit dat – afhankelijk van het weer / temperatuur in de winter – de prijs zal oplopen in de komende maanden van 2023. Wat betreft de voorraad van gas zitten we volgens de NOS in ieder geval goed – er komt geen gas uit Groningen of Rusland meer, maar de voorraad is 96% gevuld. Dat is gunstig voor de energieprijs, want het is een kwestie van vraag en aanbod.
Hoe staat jouw woning ervoor deze winter?
Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je woning goed is voorbereid op de komende wintermaanden. De hoge gasprijzen van vorig jaar hebben duidelijk gemaakt dat we onze woningen energie-efficiënter moeten maken. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen, is door te investeren in isolatie.
Isoleren: een slimme investering
Isolatie helpt niet alleen om de energierekening te verlagen, maar het verhoogt ook het comfort in huis én draagt bij aan een duurzamere toekomst. Door te investeren in isolatie, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie of het toevoegen van hoogrendementsglas, kun je de warmte in huis beter vasthouden en tegelijkertijd energie besparen.
Zonnepanelen zonder BTW
Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden: de laatste 10 jaar is de prijs met zo’n 37 procent gedaald. De prijzen dalen op dit moment minder snel dan in de afgelopen jaren.
Hoewel er natuurlijk prijsverschillen zijn kosten 10 zonnepanelen zonder btw globaal genomen € 4.500,-. Daarmee kunt je per jaar ongeveer 3.200 KW aan stroom opwekken. In ongeveer 7 jaar heb je daarmee de investering terugverdiend. Investeren in zonnepanelen levert daarmee een rendement van 3,9 %. Dat is meer dan je op je spaargeld ontvangt, dus een slimme investering.
Sinds 1 januari 2023 wordt over de levering van zonnepanelen én de installatie daarvan, voor zover het gaat om zonnepanelen op woningen (daken) of bij woningen (geplaatst op de grond) geen btw meer geheven. (Voor die tijd kon je de BTW wel al terugvragen, maar dit is veel simpeler!)
Energielabel sprong
Als je een ‘label sprong’ (bijvoorbeeld van C naar B) maakt door je woning te renoveren/verduurzamen zal je maandrekening permanent lager worden. Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie hoeveel het scheelt. Geen idee waar te beginnen? Neem contact op en we bespreken samen de mogelijkheden.
De gemiddelde huiseigenaar heeft tussen de € 9.000 – € 35.000 euro nodig om een energielabel sprong te maken. Dat geld is nodig om maatregelen te nemen zoals:
- Isoleren (vloer/dak/spouwmuur/gevel)
- Kozijnen vervangen (denk ook aan HR++ glas)
- Warmtepomp plaatsen
- Zonnepanelen plaatsen
Energie besparen zonder verbouwen: bespaartips
Wat kun je direct doen aan je energierekening, zonder ingewikkelde verbouwingen of grote investeringen? Deze snelle bespaartips trappen misschien wat open deuren in, maar helpen je wel om de energie binnen te houden: Energietips van MilieuCentraalinclusief bespaartest!
Maak een slimme keuze voor je woning, portemonnee en het milieu
Laten we samenwerken aan een duurzamere toekomst en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. Door je woning goed te isoleren, draag je niet alleen bij aan jouw eigen comfort en besparingen, maar ook aan het verminderen van de CO2-uitstoot.
Neem vandaag nog contact op met onze expert Duurzaam Wonen voor financieel duurzaam advies!
Financial Planning
Ondernemer: denk aan je jaarruimte, om later ook koopkracht te behouden
*Maak gebruik van fiscale voordelen bij het opbouwen van een lijfrente*
Recentelijk is de Wet toekomst pensioenen van kracht geworden, en dit kan grote voordelen bieden voor zelfstandig ondernemers. De nieuwe wet heeft namelijk de mogelijkheden om een lijfrente op te bouwen aanzienlijk verruimd. Als je voorheen geen jaarruimte had, is de kans groot dat dit nu wel het geval is.
Optimaal gebruik maken van deze jaarruimte leidt tot aanzienlijke belastingvoordelen.
Wat is jaarruimte?
Jaarruimte is een term die wellicht niet direct een belletje doet rinkelen, en dat is begrijpelijk. Veel Nederlanders hebben jaarruimte zonder zich daarvan bewust te zijn. Jaarruimte ontstaat wanneer je niet voldoende pensioen opbouwt bij een werkgever. Ben je ondernemer dan ben je helemaal verantwoordelijk voor je eigen pensioen. In dat geval staat de overheid je toe om zelf (extra) pensioen op te bouwen, om ervoor te zorgen dat je later voldoende financiële middelen hebt. De jaarruimte vertegenwoordigt het maximale bedrag dat je jaarlijks in dit extra pensioenpotje mag storten, en dit is afhankelijk van je inkomen en hoeveel pensioen je al opbouwt.
Welke belastingvoordelen levert de jaarruimte op?
Het gebruik van jaarruimte voor het opbouwen van een lijfrente biedt aanzienlijke belastingvoordelen, waaronder:
- – Belastingteruggave: Bij elke storting in je lijfrenterekening ontvang je minstens 36,9% belastingteruggave van de Belastingdienst.
Als je bijvoorbeeld €1.000 stort, krijg je sowieso €370 terug. - – Vrijstelling van vermogensbelasting: Je hoeft geen vermogensbelasting te betalen over het geld in je lijfrenterekening.
Deze voordelen gelden niet alleen voor zelfstandig ondernemers, maar ook voor werknemers die (onvoldoende) pensioen opbouwen bij een werkgever.
Waarom gaat de jaarruimte omhoog?
De nieuwe wet heeft een einde gemaakt aan de fiscale discriminatie tussen mensen die pensioen opbouwen bij hun werkgever en mensen die afhankelijk zijn van hun jaarruimte. Hierdoor mogen nu ook zelfstandig ondernemers net zoveel pensioen opbouwen als hun collega’s met een werkgever.
Wat is mijn eigen jaarruimte?
Misschien heb je eerder berekeningen gemaakt en had je geen jaarruimte. De kans is groot dat dit nu anders is. Vraag je accountant/belastingadviseur naar je jaarruimte. Wanneer dit duidelijk is kunnen wij je helpen met een goed lijfrente product. Kom je niet uit het jaarruimte-vraagstuk dan kunnen we je ook helpen.
Waarom is de verhoogde jaarruimte gunstig voor mij?
Een hogere jaarruimte is niet alleen gunstig om voldoende pensioen op te bouwen, maar ook om belastingvoordeel te behalen. Zelfs als je denkt dat jouw pensioenopbouw voldoende is, kan het gebruik van de jaarruimte je later aanzienlijk meer financiële zekerheid bieden.
Wat zijn de spelregels van jaarruimte?
Het belastingvoordeel van jaarruimte is aantrekkelijk, maar het is belangrijk om op de spelregels te letten. Je mag bijvoorbeeld nooit meer storten dan je jaarruimte toelaat. Daarnaast staat het geld gedurende de opbouwfase op een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening, wat betekent dat je pas in de uitkeringsfase (als je met pensioen gaat bij de AOW gerechtigde leeftijd) hier weer bij kunt. In de uitkeringsfase kun je het opgebouwde bedrag dan periodiek laten uitkeren.
In de opbouwfase geniet je dus van een fiscale aftrekpost (nu minder belasting betalen), daar tegenover staat in de uitkeringsfase wel dat je inkomstenbelasting moet betalen. Gelukkig is dit veelal tegen een lager inkomstenbelastingtarief omdat je inkomen lager is bij pensionering.
Als je meer wilt weten over hoe u hiervan kunt profiteren, neem contact op met onze adviseurs.
Verzekeringen
Onbezorgd op vakantie, is een reisverzekering nodig?
Het geeft rust als u weet dat u goed verzekerd op vakantie gaat, en dat uw reisverzekering aansluit op de (soort) vakantie die u gaat genieten. U wilt er bijvoorbeeld niet bij een schade in Zuid-Afrika achter komen dat u geen werelddekking heeft. Lees hieronder onze praktische tips als u een reisverzekering nodig heeft.
Kortlopende of doorlopende reisverzekering?
21 dgn per jaar als alleenstaande / 14 dgn per jaar als gezin
Bent u alleenstaand en gaat u per jaar 21 dagen op vakantie? Dat hoeft niet aaneengesloten te zijn, dan is het toch al voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten in plaats van een kortlopende reisverzekering. Voor een gezin is de doorlopende reisverzekering zelfs al aantrekkelijk vanaf 14 dagen per jaar op vakantie. En dat halen de meeste gezinnen wel!
Het grootste voordeel van een doorlopende reisverzekering is dat u niet voor iedere vakantie of weekendje weg een aparte reisverzekering hoeft af te sluiten.
Let wel op dat stages en zakenreizen niet standaard gedekt worden bij de meeste doorlopende verzekeringen. Het is wel mogelijk om dit extra mee te verzekeren.
Dekt uw verzekering wel voor uw type reis?
Controleer of uw doorlopende reis-/annuleringsverzekering wel voldoende dekking biedt bij het type reis dat u gaat maken. Let bijvoorbeeld op het dekkingsgebied (europees/wereld) en een clausule over ‘extreme’ sporten. Stages en zakenreizen zijn standaard niet gedekt bij de meeste reisverzekeringen. Het is wel mogelijk om dit extra mee te verzekeren. Een reisverzekering van Lancyr heeft standaard werelddekking, dekking voor winter- en onderwatersportrisico en stages.
Is het verstandig medische kosten extra mee te verzekeren?
Een zorgverzekering vergoedt niet altijd de werkelijk gemaakte ziektekosten in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan transport vanaf de berg bij wintersport, of medicijnen die in een ander land duurder zijn. Controleer uw zorgpolis voordat u een reisverzekering sluit. Het meeverzekeren van ziektekosten is aan te raden wanneer u voor uw zorgverzekering een hoog eigen risico heeft en wanneer de zorgverzekering niet de werkelijk gemaakte ziektekosten dekt.
Moet u een huurauto of scooter extra verzekeren?
Als u een auto huurt tijdens uw vakantie, is een reisverzekering alleen niet voldoende. Sluit daarvoor een aanvullende verzekering ter plaatse bij de verhuurder. Kijk altijd goed naar de voorwaarden, vooral de hoogte van het eigen risico en de uitsluitingen.
Waarvoor bent u eigenlijk al verzekerd?
Ga goed na welke dekking u echt nodig heeft. Een doorlopende reisverzekering dient meestal als aanvulling op uw zorgverzekering, aansprakelijkheid- of autoverzekering. Controleer daarom goed welke zaken al door andere verzekeringen worden gedekt en beperk de overlap zo veel mogelijk.
Met of zonder annuleringsverzekering?
Een reisverzekering beschermt u tegen de financiële gevolgen van schade tijdens uw reis. Een annuleringsverzekering beschermt u juist vóór de reis en bij voortijdige beëindiging van de reis.
Een annuleringsverzekering kunt u alleen afsluiten binnen 7 tot 14 dagen na het boeken van uw reis of vakantie. Zo voorkomen verzekeraars dat mensen annuleringsverzekeringen afsluiten, als ze eigenlijk al weten dat ze die nodig hebben. Afhankelijk van de voorwaarden krijgt u het gehele bedrag of een deel van uw reissom terug. Per verzekeraar verschilt het welke omstandigheden verzekerd zijn.
In de polisvoorwaarden kunt u lezen welke omstandigheden verzekerd zijn. Bekijk goed of een van deze omstandigheden op u van toepassing kan zijn. Wist u bijvoorbeeld dat een nieuwe baan een reden kan zijn om uw reis te annuleren?
Algemeen
Verduurzamen met het vakantiegeld
Overweeg om een deel van je vakantiegeld te gebruiken voor het verduurzamen van je woning. Dat kost je nu geld, maar levert op termijn juist geld op. Door energiebesparende maatregelen te treffen, zoals isolatie, zonnepanelen of een energiezuinige verwarmingsinstallatie, kun je niet alleen je ecologische voetafdruk verkleinen maar ook op de lange termijn besparen op energiekosten.
Het verduurzamen van je woning kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Ten eerste draag je bij aan een duurzamere toekomst door je energieverbruik te verminderen en de CO2-uitstoot te verlagen. Daarnaast kunnen energiebesparende maatregelen resulteren in een lagere energierekening, waardoor je op termijn geld kunt besparen.
Gratis energieadvies
Om te bepalen welke energiebesparende maatregelen het meest geschikt zijn voor jouw woning en budget, is het verstandig om een energieadvies te laten uitvoeren. Een energieadviseur kan een grondige inspectie van je woning doen en aanbevelingen doen op basis van de specifieke behoeften en mogelijkheden. Dit kan je helpen om weloverwogen keuzes te maken en de meest kosteneffectieve maatregelen te selecteren.
Verduurzaming financieren
Bij het verduurzamen van je woning zijn er verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar. Je kunt ervoor kiezen om te betalen via eigen spaargeld (vakantiegeld). Daarnaast is het mogelijk om de hypotheek te verhogen, waarbij de kosten voor de verduurzaming worden meegenomen in het hypotheekbedrag. Een andere optie is het afsluiten van een krediet via het warmtefonds.nl (dit kun je niet via ons afsluiten), waarbij je gebruik kunt maken van een aantrekkelijke lening met gunstige voorwaarden voor energiebesparende maatregelen.
Bij het bepalen van de beste financieringskeuze is het raadzaam om advies in te winnen. Onze financieel adviseurs staan klaar om je te begeleiden bij het verkennen van de verschillende opties en om te bepalen welke het beste aansluit bij jouw situatie. Neem contact op voor een persoonlijk adviesgesprek en ontdek hoe je jouw woning op een financieel verantwoorde manier kunt verduurzamen.
Verzekeringen
Neem je je laptop mee op vakantie? Dit moet je weten over de verzekering!
Je gaat op vakantie, maar kan het werk niet helemaal loslaten of moet toch bereikbaar zijn voor noodgevallen. Dus heb je besloten dat je laptop mee gaat op vakantie. Misschien is het een laptop van je eigen bedrijf, of wellicht eentje die je van je werkgever hebt gekregen. Het meenemen van een zakelijke laptop op vakantie kan handig zijn, maar het roept ook belangrijke vragen op over verzekering en verantwoordelijkheid.
Waar moet je aan denken en welke verzekeringen heb je nodig hebt om je laptop goed te beschermen?
Is je laptop op vakantie verzekerd?
Eigen privé laptop
Een privé aangekochte laptop is in principe meeverzekerd met je ‘gewone’ reisverzekering onder de bagagedekking. Controleer wel of bij jouw reisverzekering elektronica niet is uitgesloten, of onder een speciale dekking valt of een (te lage) maximale vergoeding heeft.
Maak vooraf afspraken met je werkgever als je jouw eigen laptop meeneemt in het belang van je werk. En voorkom dat er privacy gevoelige bedrijfsinformatie op je privé laptop staat, dat zou bij schade of diefstal tot een conflict met of schadeclaim van je werkgever kunnen leiden.
Laptop van je eigen bedrijf
Als je een laptop meeneemt die op naam van je eigen bedrijf staat, valt deze vaak onder de zakelijke inboedelverzekering van je bedrijf. Het is echter belangrijk om te controleren of deze verzekering dekking biedt buiten de normale werkplek, zoals op vakantie. Veel zakelijke inboedelverzekeringen bieden standaard geen wereldwijde dekking. Je moet mogelijk een aanvullende verzekering afsluiten of de dekking uitbreiden om ervoor te zorgen dat je laptop ook tijdens je vakantie verzekerd is.
Laptop van je werkgever
Als je een laptop meeneemt die eigendom is van je werkgever, valt deze meestal onder de zakelijke verzekering van je werkgever. Het is belangrijk om na te gaan of deze verzekering schade en verlies dekt tijdens je vakantie. Bespreek dit met je werkgever en de verzekeraar om er zeker van te zijn dat je laptop goed beschermd is. Soms vereist de verzekering dat je speciale voorzorgsmaatregelen neemt, zoals het gebruik van een beveiligde tas of het niet onbeheerd achterlaten van de laptop.
Waar moet je op letten als je de laptop meeneemt op vakantie?
1. Controleer de polisvoorwaarden
Lees de polisvoorwaarden van de verzekering zorgvuldig door. Let op uitsluitingen en beperkingen, zoals diefstal uit een niet-afgesloten auto of schade door nalatigheid.
2. Zorg voor beveiliging
Neem voorzorgsmaatregelen om diefstal of schade te voorkomen. Gebruik een stevige, waterdichte laptoptas en zorg ervoor dat je laptop niet zichtbaar is als je hem in een auto achterlaat. Overweeg het gebruik van een speciaal laptopslot of een andere beveiligingsoplossing om je laptop extra te beveiligen.
3. Documenteer alles
Maak voor je vertrek foto’s van je laptop en noteer het serienummer. Dit kan helpen bij het indienen van een schadeclaim als er iets gebeurt. Bewaar aankoopbewijzen en andere relevante documenten op een veilige plek.
4. Maak back-ups en verwijder gevoelige data
Denk ook aan een back-up van de gegevens op je laptop. Anders ben je bij schade misschien ook al je data en documenten kwijt. En denk aan het risico op het weggeven van bedrijfsgevoelige data of klantgegevens; neem zoveel mogelijk veiligheidsmaatregelen om gevoelige informatie buiten bereik van kwaadwillenden te houden.
Wie draait op voor de kosten bij schade of diefstal van de laptop op vakantie?
Eigen laptop
Als je laptop eigendom is van jou of je eigen bedrijf en deze goed verzekerd is, kan je de kosten van schade of verlies claimen bij de verzekeraar. Houd er rekening mee dat er vaak een eigen risico geldt. Als de verzekering geen dekking biedt, draai je zelf op voor de kosten.
Laptop van je werkgever
Voor een laptop van je werkgever geldt dat de werkgever verantwoordelijk is voor de verzekering. Als de laptop beschadigd raakt of gestolen wordt en de verzekering biedt dekking, zal de werkgever de claim indienen. Als er geen dekking is, kan de werkgever mogelijk de kosten bij jou in rekening brengen, afhankelijk van het beleid van het bedrijf. Het is dus noodzaak om vooraf duidelijke afspraken te maken met je werkgever.
Welke verzekeringen zijn er voor de laptop op reis?
Reisverzekering
Een goede reisverzekering kan dekking bieden voor persoonlijke eigendommen, inclusief een laptop. Let op de maximale dekking en eventuele uitsluitingen. Zorg ervoor dat je reisverzekering ook zakelijke eigendommen dekt als je de laptop voor werkdoeleinden gebruikt.
Elektronica verzekering of laptopverzekering
Een specifieke verzekering kan uitkomst bieden. Deze verzekering biedt vaak een uitgebreide dekking voor schade, diefstal en verlies, zowel binnen als buiten Nederland. Controleer of de verzekering wereldwijde dekking biedt en wat de voorwaarden zijn.
Aanvullende zakelijke verzekering
Overweeg een aanvullende zakelijke verzekering die dekking biedt voor apparatuur buiten de normale werkplek. Dit kan bijvoorbeeld een uitbreiding van je bestaande zakelijke inboedelverzekering zijn.
Vooraf regelen = zorgeloos genieten
Controleer de verzekeringen, neem de juiste voorzorgsmaatregelen en maak duidelijke afspraken met je werkgever als de laptop niet van jou is. Zo kun je zorgeloos van je vakantie genieten, wetende dat je goed bent voorbereid op onverwachte situaties.
Heb je vragen over welke verzekering het beste bij jouw situatie past? Neem contact op met een van onze adviseurs bij Lancyr. Wij helpen je graag verder!