De zin en onzin van een fietsverzekering

Fietsverzekeringen nuttig onnuttigAls u een nieuwe fiets koopt, staat u al snel voor een dilemma: kiest u wel of niet voor een fietsverzekering? Vaak betaalt u een forse verzekeringspremie voor een fietsverzekering, dus vraagt u zichzelf af of het wel nut heeft om een verzekering af te sluiten. Is een fietsverzekering nu wel of niet noodzakelijk en zo ja, waar sluit u deze dan af?

Ons aanbod: Allianz fietsverzekering

U kunt bij ons een kortlopende of doorlopende fietsverzekering sluiten. Deze fietsverzekering biedt modules voor: schade, schade en diefstal, pechhulp en verlengde garantie. Dit kan nog niet online, dus neem contact op als u interesse heeft!

De fietsverzekering vroeger en nu

In het verleden sloot u een fietsverzekering veelal af voor een periode van drie of vijf jaar. Vandaag de dag bieden enkele verzekeraars ook een optie aan om een doorlopende fietsverzekering af te sluiten. Een doorlopende fietsverzekering is per maand opzegbaar maar wel met een hogere maandpremie.

Oude of nieuwe fiets verzekeren

Een tweedehands fiets die u voor € 50,- heeft aangeschaft, hoeft natuurlijk sowieso niet de verzekering in. Bij een nieuwe fiets van € 1.000,- is het een ander verhaal. Als u geen geld achter de hand heeft om bij diefstal een nieuwe fiets te kopen, is het zeker verstandig een fietsverzekering af te sluiten.

Wanneer de fiets onder de inboedelverzekering valt

Stel dat uw fiets wordt gestolen uit de schuur of garage en deze stond wel op slot, dan valt de fiets ook onder de inboedelverzekering. In zo’n geval is een fietsverzekering eigenlijk niet nodig.

Gebruikt u de fiets alleen voor woon-werkverkeer en kunt u de fiets op beide locaties in een gesloten ruimte stallen? Dan is een fietsverzekering overbodig zolang u een inboedelverzekering hebt.

Ga altijd voor een goed slot

Een goed slot gaat diefstal niet tegen, maar het maakt uw fiets wel minder gewild door dieven, gewoon omdat het meer werk is om hem te stelen. Bij het afsluiten van een fietsverzekering dient u er rekening mee te houden dat een goed slot veelal een vereiste is vanuit de verzekeraar.

Dit zogenaamde ART-slot beschermt uw fiets tegen diefstal.  Een ART-slot is een slot voor tweewielers dat het keurmerk van stichting ART draagt. Voor verzekeraars is een ART-slot vaak een vereisten voor het afsluiten van een fietsverzekering. Zet uw (elektrische) fiets ook altijd op slot, zelfs op eigen terrein en binnen.

Veel verzekeringen eisen dat u bij diefstal 2 fietssleutels kunt overhandigen.

Anders keren zij geen vergoeding uit!

Dus ook als u een sleutel kwijtraakt: laat direct een nieuwe bijmaken door de fabrikant.

De opkomst van de E-bike

Elektrisch fietsen is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen.  De aanschaf van een E-bike is kostbaar en zelfs de losse de onderdelen zijn voor dieven veel waard. Veel mensen kiezen er daarom voor de elektrische fiets te verzekeren. Bij elektrische fietsen kan het zeker nut hebben de fiets te verzekeren, vooral als u in de grote stad woont. Daar is het risico op diefstal veel groter dan bijvoorbeeld in een dorp.
Houd wel rekening met een eventueel eigen risico. Dit eigen risico wordt in mindering gebracht op een schadebedrag dat wordt uitgekeerd door een verzekeraar

Vergelijk verzekeraars

Er zijn verschillende aanbieders van fietsverzekeringen. Daarom loont het om de verschillende verzekeraars naast elkaar te leggen. De premie die u betaalt, is geheel afhankelijk van de regio waar u woont en voor welk bedrag u een fiets verzekert. Verder heeft ook de dekking die u kiest invloed op de verzekeringspremie. Zo kunt u kiezen voor alleen dekking bij diefstal maar ook bij schade door een valpartij of een aanrijding. Naast de standaard dekking kunt u bij verschillende verzekeraars ook kiezen voor aanvullende dekking. Denk hierbij aan een verhaalrechtsbijstand, ongevallen-opzittende en een pechhulpdekking.

Wel of geen fietsverzekering?

De fietsverzekering heeft vooral meerwaarde als u veel met de fiets op pad bent en bijvoorbeeld op slot zet bij het station, de bus of een andere openbare locatie. Daar vindt de meeste diefstal van (elektrische) fietsen plaats. Uiteraard is het aan u om te beslissen of u wel of niet kiest voor een fietsverzekering.

Eventueel kunt u hierover advies inwinnen bij een verzekeringsadviseur. Daarmee weet u snel genoeg of de fietsverzekering wel of niet nuttig is in uw situatie.

Fietsverzekering duurder in grote stedenFietsverzekering afsluiten wel of niet

Vergeet niet om verschillende premieberekeningen te maken met uw eigen gegevens om de beste verzekering te vinden. De premie is in grote steden duurder dan in kleinere, omdat het risico op vandalisme en diefstal groter is. En natuurlijk hangt de premie af van het type en de nieuwheid van uw fiets.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Struijs Financial Planning

Struijs Financial Planning

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0299 47 49 90.