Maak uw woning winterklaar

laatste update: 26 november 2019

shutterstock_482882044De dagen worden korter en donkerder en het voelt al als winter. Voor u het weet wordt u verrast door een kapotte ketel, een bevroren leiding of andere winterschade. Verzekeringen helpen u bij schade aan uw huis door winterweer, maar keren geen geld uit bij ‘nalatigheid’. Oftewel: u bent zelf verantwoordelijk om uw woning te onderhouden en preventieve maatregelen te nemen.

Lees hieronder de meest voorkomende schades en wat u kunt doen om de kans op schade te minimaliseren.

Veel voorkomende schade in de winter:

 • Bevroren en gebarsten leidingen.
 • Kromtrekkende vloeren.
 • Kapotte cv ketel.
 • Water dringt door bakstenen, waardoor metselwerk barst en het water naar binnen sijpelt.
  Deze schade zet pas in bij dooi!
 • Inbraak

Uw woning winterklaar maken

Loop onderstaande punten door, om uw woning winterklaar te maken.

Waterleidingen en kranen

 • Laat uw buitenkranen leeglopen. Gebruik bij voorkeur vorstbestendige buitenkranen.
 • Tap leidingen af in ruimtes waar u de verwarming nooit gebruikt of waar geen CV is.
 • Isoleer watermeters, kranen en leidingen in onverwarmde ruimtes.

Is uw leiding toch bevroren? Sluit eerst de hoofdkraan af. Verwarm de bevroren leiding zachtjes, bijvoorbeeld met een föhn. Als de leiding ontdooid is, zet u de hoofdkraan voorzichtig weer open.

Dak en dakgoot

 • Laat uw dak jaarlijks controleren en reinigen door een erkend dakdek- of inspectiebedrijf en laat ze gebreken verhelpen.
 • Maak dakgoten en afvoerpijpen schoon voor de winter

Verwarming en tocht

 • Hou de verwarming op een minimum van 12 graden Celcius.
 • Voorkom tocht met tochtstrips (bespaart ook energie!).
 • Laat uw verwarmingsinstallatie regelmatig controleren. U kunt hier eenvoudig een onderhoudscontract voor afsluiten. U krijgt dan meestal ook garantie op directe hulp bij storingen.

Inbraak

Tuin

 • De beste manier om uw tuin winterklaar te maken, is natuurlijk door de heren Jacobse en Van Es (Van Kooten & De Bie) in te huren.
 • Snoei uw bomen indien de takken kunnen afwaaien en schade aan uw andere bezittingen kunnen veroorzaken.
 • Berg uw tuinmeubilair goed op. Zorg dat het niet kan wegwaaien bij storm en niet verpietert onder de sneeuw en vorst.
 • Controleer of uw schutting(en) en schuren nog stevig staan. Verf en beits indien nodig om ze lekvrij te houden en tegen rot te beschermen.
 • Haal kwetsbare planten en potten naar binnen tegen hagel en storm.

Bent u verzekerd tegen deze schade?

Uw woningverzekeringen (inboedel en opstal) dekken de meeste kosten voor leidingreparatie en gevolgschade. Maar u moet wel eerst kunnen bewijzen dat er geen nalatigheid (buitenkranen dicht, raam open laten staan) of achterstallig onderhoud (jaarlijkse controles) is. Als huurder moet u navraag doen bij uw verhuurder naar de verantwoordelijkheid.

Verzekeraars sturen bij schadeclaims een expert langs om de schade te beoordelen. Hij zal dit soort mogelijke nalatigheid altijd onderzoeken om te kijken of uw claim geldig is. Zorg dus goed voor uw huis en bewaar bonnen of foto’s van onderhoud dat u laat uitvoeren.

De opstalverzekering dekt de schade aan uw huis & tuin voor voorwerpen die ‘aard- en nagelvast’ zitten. Oftewel: de dingen die je niet kunt meeverhuizen.

De inboedelverzekering dekt de schade aan alles wat u wel kunt meenemen naar een ander huis.

Brand, bliksem, vorst en storm vallen normaliter wel onder uw verzekering (bij uitgebreide dekking). Maar overstromingen en aardbevingen niet (worden bestempeld als ‘calamiteiten’).

De tuin is beperkt verzekerd bij schade door weersomstandigheden

De inboedelverzekering biedt dekking voor schade aan de volgende elementen van uw tuin: bomen, planten, struiken, terras, tuinmeubels, vlaggenstokken, was aan de waslijn en materialen opgeslagen in een tuinschuur (van zakken aarde tot aan de bromfiets). De opstalverzekering biedt dekking voor schade aan o.a.: het woonhuis zelf en bijgebouwen (schuren) in de tuin. Schuttingen zijn veelal (maar niet altijd) meeverzekerd.

Maar schade aan tuin en tuinmeubilair is slechts onder beperkte omstandigheden verzekerd. Zo zult u bij brand wel schadevergoeding krijgen, maar bij een verzakt terras door regen niet en bij een omgewaaide schutting alleen bij een officiële storm.

Klik hier voor een volledig overzicht wat wel/niet verzekerd is aan uw tuin.

De auto op de oprit valt onder de autoverzekering

De auto op de oprit is niet verzekerd bij een woonverzekering, alleen bij de autoverzekering zelf. Dus als er een dakpan of boom op waait, heeft u ook hier de juiste verzekering voor nodig.

Als u alleen een WA-dekking heeft, is schade aan uw eigen auto niet vergoed. Bij ‘Beperkt Casco’ (WA+) vallen storm- en hagelschade binnen uw verzekering, bij Volledig Casco (All Risk) bent u tegen alle weersomstandigheden verzekerd.

Maak ook uw auto winterklaar

Ook uw boot winterklaar maken?

Heeft u een bootje dat ’s winters het water uit moet?  Lees dan hier onze tips en checklist om uw boot winterklaar te maken.

Energie bespaartips

In de winter verbruikt u meer energie. Wilt u weten welke maatregelen u kunt treffen om hoger verbruik in energie te beperken en dus te besparen op uw energierekening? Bekijk de Milieu Centraal energiebespaartest voor tips om energie te besparen in de winter.

Heeft u vragen over uw verzekering, voorwaarden, onderhoud of over de preventietips? Neem contact op met onze verzekeringsadviseurs.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Struijs Financial Planning

Struijs Financial Planning

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0299 47 49 90.


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *