Drie mogelijkheden om te besparen op uw hypotheek

hypotheek besparenDe hypotheek neemt in uw huishouden vaak de grootste hap uit uw salaris. Dus als u op zoek bent naar manieren om geld te besparen, kijk dan niet alleen naar de met plezier bestede tientjes op terrasjes. Kijk of u kunt besparen op uw hypotheek, want dan gaat het al snel over serieuze bedragen. Dit kan op meer manieren, oversluiten is echt niet de enige route naar besparen op uw hypotheek.

Welke mogelijkheden heeft u om te besparen op uw hypotheek ?

Grof gezegd zijn dat er drie:

  • Het oversluiten van uw hypotheek
  • Het veranderen van hypotheekvorm bij de huidige geldverstrekker
  • Rentemiddeling

Besparen op hypotheek door oversluiten

Het voordeel van uw hypotheek oversluiten, is dat u direct profiteert van de huidige historisch lage hypotheekrente. Het oversluiten van de hypotheek brengt wel kosten met zich mee die natuurlijk moeten worden terugverdiend, anders is het niet interessant.

Zo kan het zijn dat u een boeterente moet betalen wanneer u de lopende rentevaste periode openbreekt. U heeft immers een afspraak met de bank gemaakt voor een bepaalde (rentevaste) periode, en daar wilt u eerder vanaf omdat de rente die u betaalt hoger is dan de rente die u nu kunt krijgen. Verder zijn er notariskosten, taxatiekosten en de kosten van uw financieel adviseur. Besparen op de hypotheek door oversluiten is dus zeker een goede optie, mits de kosten worden terugverdiend binnen een redelijke termijn.

Hypotheekvorm veranderen

Doordat de hypotheekrente op dit moment historisch laag is, zijn garantieproducten duur geworden. Voorbeelden hiervan zijn de (bank)spaarhypotheek en de levensverzekering met een uitkeringsgarantie. Bij de levensverzekering is het vaak zo dat er aanzienlijk minder tot uitkering zal komen dan bij het aangaan van de hypotheek beoogd was. Hierdoor ontstaan flinke tekorten aan het einde van de looptijd. Dit is ook het geval bij levensverzekeringen waarin volledig wordt belegd.

Het kan verstandig zijn deze hypotheekvormen om te zetten naar hypotheekvormen die gegarandeerd volledig aflossen. Voorbeelden daarvan zijn de lineaire hypotheek (u lost hiermee een vast bedrag per maand af) en de annuïtaire hypotheek (de maandelijkse aflossing wordt steeds groter). Of het omzetten van de hypotheek naar een andere hypotheekvorm voor u interessant is kunnen wij samen met u bepalen.

Besparen op hypotheek door rentemiddeling

Dit is een mogelijkheid die nog niet alle banken hebben. Hierbij wordt de boeterente als een rente opslag bovenop het nieuwe rentepercentage gezet, voor de gekozen looptijd.

Een voorbeeld:

Hypotheek € 200.000,-
Huidige rente 5,2%
Boeterente € 15.000,-.

U kiest voor 15 jaar rentevast en stel dat deze rente 2,7% zou zijn zonder rekening te houden met de boeterente. Uw rente wordt dan de nieuwe rente plus de boete, uitgesmeerd over de nieuwe looptijd:

2,7%
+
(€ 15.000,- / € 200.0000,- = 7,5%/15 jaar) = 0,5%
=
3,2%

In bovenstaande berekening is geen rekening gehouden met een kostenopslag die de bank zal gaan rekenen (omdat dit per bank zal verschillen).

Het voordeel van besparen op hypotheek met rentemiddeling is dat u dit niet ineens hoeft te financieren (hetzij extra lenen, dan wel van uw eigen spaargeld). Laat u goed voorlichten door ons over de exacte voorwaarden die uw bank stelt aan rentemiddeling. Helaas hebben lang nog niet alle banken rentemiddeling als optie.

Gebruik ons reactieformulier bij dit artikel als u wilt dat wij in de gaten houden of, en zo ja wanneer uw bank met deze optie komt.

Wilt u weten welke van deze 3 opties voor u het meest interessant is? Vraag dan nu een vrijblijvend adviesgesprek aan. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze voor nu en de toekomst.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Struijs Financial Planning

Struijs Financial Planning

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0299 47 49 90.