Schade en diefstal in de tuin

Iedereen is gek op de lente, behalve misschien op dagen dat de hooikoortsmeter hoog uitslaat. We gaan meer naar buiten, de ramen gaan de hele dag open, de tablet gaat mee de tuin in en de barbecue verspreidt heerlijke geuren. Maar we lijden (en veroorzaken) ook meer tuinschades. En helaas vinden dieven een onbeheerde tuin ook een mooi doelwit.

laatst bijgewerkt: 3 april 2024

Lees ook:

schade om uw huis   |    schade aan smartphone en laptop   |    schade door buitenspelende kinderen

Schade aan de tuin: is dat verzekerd?

Schade aan uw tuin valt onder de inboedelverzekering en/of opstalverzekering. De inboedelverzekering biedt dekking voor schade aan de volgende onderdelen van uw tuin: bomen, planten, struiken, terras, tuinmeubels, vlaggenstokken, was aan de waslijn en materialen opgeslagen in een tuinschuur (van zakken aarde tot aan de bromfiets). De opstalverzekering biedt dekking voor schade aan het woonhuis zelf en bepaalde bijgebouwen (schuren) in de tuin. Schuttingen zijn veelal (maar niet altijd) meeverzekerd.

Geen dekking bij gevolgschade van weersomstandigheden zoals storm

Schade aan tuin en tuinmeubilair is slechts onder beperkte omstandigheden verzekerd. Zo zult u bij brand wel schadevergoeding krijgen, maar na een flinke hagelbui of een storm die planten vernielt en tuinmeubilair wegblaast niet (dit valt onder weersomstandigheden en is bijna nooit verzekerd bij de inboedel).

Harde wind die een schutting omblaast of een schuur in de tuin beschadigt, wordt vanuit de opstalverzekering weer wel vergoed. Er moet dan wel sprake zijn van een officiële storm en er geldt soms een hoger eigen risico dan voor de woning zelf. Het is daarom niet altijd de moeite van het claimen waard.

Bij diefstal van planten en losse tuinversiering of vandalisme in uw tuin bent u niet verzekerd. Bij diefstal uit uw schuur kunt u wel aanspraak maken op de inboedelverzekering, maar geldt dat er ‘sporen van braak’ moeten zijn als bewijs. Oftewel: dan moet er echt ingebroken zijn in de schuur. Dus laat hem niet van slot af.

Is uw terras verzakt door regenval? Helaas is dit op bijna elke verzekeringspolis uitgesloten van vergoeding.

Controleer altijd welke dekking u heeft

Sommige verzekeraars tellen de tuin alleen mee als u een ‘uitgebreide dekking’ heeft of een aparte tuinverzekering. We kunnen u daarom geen eenduidige omschrijving geven van wat wel en niet verzekerd is. Controleer dit wanneer u een woonverzekering sluit en wanneer u veel waarde in uw tuin steekt in de vorm van meubilair of beplanting.

schade aan tuinInboedel in de tuin: niet verzekerd

In de tuin zijn uw spullen, behalve de bovengenoemde, niet verzekerd.

Laat u speelgoed, een telefoon, tablet, e-reader of laptop op de tuintafel liggen, dan is deze niet verzekerd. Ook als uw tablet in de tuin uit uw handen valt, bieden veel inboedelverzekeringen geen of beperkte dekking. Terwijl dezelfde schade binnenshuis wel vergoed zou zijn. De reden: het risico op ongelukken is buitenshuis groter.

Hetzelfde geldt voor fietsen en e-bikes die uit de tuin gestolen worden; zelfs als ze op slot staan en de tuin vergrendeld, is er niet altijd dekking. Dit verschilt per verzekeraar. In een (afgesloten) schuur of de woning bent u dan wel verzekerd voor diefstal of schade.

Heeft u een fietsverzekering? Dan moet u bij diefstal buiten de schuur vaak beide fietssleutels kunnen overleggen.

Schade door ongedierte

Schade aan tuin of huis door ongedierte wordt niet vergoed door woonverzekeringen. Heeft u wespennesten of vogelnesten in de dakgoot? Laat deze dan professioneel verwijderen voordat uw huis schade oploopt.

Onderhoud sowieso uw huis goed: draai buitenkranen dicht in de winter, laat de schoorsteen vegen, houd de dakgoot schoon, geef wespennesten en vogelnesten in de dakgoot geen kans.

NB: bij veel verzekeraars is minstens een keer per jaar de schoorsteen van de open haard vegen verplicht. Als je hier geen bewijs van kunt overleggen, keren ze bijvoorbeeld niet uit bij brandschade!

Bewaar de bonnen als u dit onderhoud professioneel laat doen. Doet u het zelf? Teken dan ergens op dat u dit heeft gedaan of maak foto’s van de gereinigde oppervlakten voor uw administratie. Verzekeraars zullen altijd een schade-expert sturen om dit te beoordelen.

Diefstal met open ramen en deuren

Als een dief uw woning of schuur binnensluipt omdat u ramen of deuren heeft opengelaten, is dat nog steeds insluiping en bieden inboedelverzekeringen dekking voor de gestolen goederen. MAAR er zijn wel verzekeringen die schade aan tuin en huis door insluiping zonder braaksporen uitsluiten van vergoeding. Dit wordt beschouwd als ‘nalatigheid’ van uw kant. Controleer daarom altijd vooraf de voorwaarden van de inboedelverzekering die u sluit.

Gaat u ‘even’ uw kinderen ophalen bij de speeltuin verderop in de straat? Doe dan toch deuren en ramen achter u dicht. Ook in de meest vriendelijke dorpsbuurt. Het blijft gewoon zonde van uw spullen.

Ruzie met de buren over herrie of afscheidingen

In de lente en zomer komen ook de ergernissen weer boven. De buren barbecueën elke avond onder uw slaapkamerraam en u ligt in de rook, of ze beginnen elke ochtend in het weekend al om 8 uur te zagen of andere luide hobby’s uit te voeren? En natuurlijk kent iedereen de zaken in ‘De rijdende rechter’ met ruzie over afscheidingen en grote bomen.

Komt u er samen niet uit en loopt de ruzie op? Contacteer dan uw adviseur of u hulp kunt krijgen van de (gratis) Lancyr Juridische Helpdesk of de rechtsbijstandverzekering.

We hebben een heel artikel gewijd aan de ruzies die je met buren kunt krijgen.

Wat moet u doen als u schade oploopt?

  • Maak voldoende foto’s van de schade voordat u dingen verplaatst.
  • Breng daarna zoveel mogelijk spullen in veiligheid.
  • Dien de opgelopen schade direct in.

Neem contact met ons op via het formulier hieronder als u nog vragen heeft of een schade wilt melden.

 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Struijs Financial Planning

Struijs Financial Planning

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0299 47 49 90.