Rechtsbijstandverzekering: aanvullend bij uw autoverzekering of los afsluiten?

Bij ongeveer 15% van de gesloten autoverzekeringen wordt gekozen voor de aanvullende dekking voor rechtsbijstand. Maar is dat wel de beste verzekering voor uw auto en deelname aan het verkeer? Wat houdt deze rechtsbijstand dekking precies in? En hoe verhoudt deze zich tot een (losse) rechtsbijstandverzekering met de module ‘Verkeer’?

laatste update: 2019-06-10

Autoverzekering met een aanvullende dekking rechtsbijstand

U bent verzekerd wanneer u met de verzekerde auto betrokken raakt bij een conflict. U heeft dan recht op deskundige juridische hulp. Naast de kosten van juristen en/of advocaten, bent u ook verzekerd voor de kosten van getuigen, expertisekosten, gerechtskosten en advocaatkosten. En u krijgt de proceskosten van de tegenpartij vergoed als u een rechtszaak over het conflict verliest.

Deze situaties tellen als conflict over de verzekerde auto:

 1. Na een ongeval wordt u aansprakelijk gesteld. U bent verzekerd voor juridische hulp om uw belangen te verdedigen en uw onschuld te bewijzen. Dit geldt voor materiele en letselschade.
 2. Na een ongeval wilt u de tegenpartij aansprakelijk stellen. U bent verzekerd voor juridische hulp om de tegenpartij aansprakelijk te stellen voor het veroorzaken van schade. Dit geldt voor materiele en letselschade.
 3. Na een ongeval wilt u een taxatie van de schade. U bent verzekerd voor een expert om een berekening van de opgelopen schade te maken. Dit geldt voor materiele, letselschade en eventueel bijkomende schade zoals inkomensverlies.
 4. Na een ongeval of overtreding wordt u strafrechtelijk vervolgd. U bent verzekerd voor juridische hulp in geval van een strafrechtelijke vervolging.

Autoverzekering met aanvullende dekking ‘verhaalsrechtsbijstand’

Bij sommige autoverzekeringen wordt een nog beperktere rechtsbijstand dekking aangeboden, de aanvullende dekking ‘verhaalsrechtsbijstand’. Deze biedt alleen rechtshulp bij het verhalen van (materiele en letsel) schade zoals omschreven als situatie 2 hierboven.

Rechtsbijstandverzekering met module Verkeer*

De (losse) rechtsbijstandverzekering met module Verkeer biedt veel uitgebreidere dekking dan de autoverzekering met aanvullende dekking rechtsbijstand. De aanvullende dekking rechtsbijstand biedt alleen juridische hulp voor de vermelde situaties met alleen het betreffende motorrijtuig.

Met een rechtsbijstandverzekering module Verkeer bent u, naast bovenstaande conflicten, verzekerd voor iedere vorm van deelname aan het verkeer. Of u nu met de auto, bus, de motor of brommer aan het verkeer deelneemt, of als fietser of voetganger.

Met de nieuwe Lancyr rechtsbijstandverzekering module Verkeer bent u (onder andere**) verzekerd van rechtshulp bij de volgende juridische geschillen:

 1. Het terugvorderen van schade als gevolg van deelname aan het verkeer. Zowel de deelname met de auto, motor, brommer als ook als voetganger of fietser.
 2. Conflicten over een motorrijtuig bij (ver)koop, (ver)huur, (uit)lenen, onderhoud, reparatie etc.
 3. Het terugkrijgen van een door een overheidsinstantie in beslag genomen motorrijtuig, kentekenbewijs en/of rijbewijs.
 4. Geschillen die ertoe leiden dat u wordt gedagvaard in een strafzaak als verdachte van een verkeersovertreding en/of verkeersmisdrijf (rechtsbijstand alleen tijdens de strafprocedure).
 5. Geschillen met een verzekeringsmaatschappij over letsel of overlijden opgelopen bij verkeersschade.
 6. Geschillen die verband houden met een vaartuig of luchtvaartuig (met een maximum van een nieuwwaarde van € 100.000,-).

*Deze verzekering is nieuw sinds juli 2017. Heeft u voor die tijd rechtsbijstand bij uw autoverzekering gesloten? Toen konden wij dit product nog niet als alternatief adviseren.

**Zie voor de exacte omschrijving en uitzonderingen de polisvoorwaarden.

Beste advies

Samenvattend heeft de losse rechtsbijstandverzekering module Verkeer veel uitgebreidere dekking dan een autoverzekering met aanvullende rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen.

Daarnaast betaalt u voor een rechtsbijstandverzekering module Verkeer vaak ook nog minder premie dan voor een aanvullende rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen. Met de Lancyr rechtsbijstandverzekering module Verkeer betaalt u 100% gegarandeerd minder premie dan de aanvullende rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen.

Zelfs met de Lancyr rechtsbijstandverzekering module Verkeer voor het hele gezin met kinderen betaalt u gegarandeerd minder premie dan een aanvullende rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen. Deze geldt dus voor alle motorrijtuigen van het gezin en alle vormen van deelname aan het verkeer door het gezin. Met daarnaast de andere bovenvermelde conflicten.

Beste product

Wist u dat de Lancyr Rechtsbijstandverzekering door onafhankelijke vergelijkingen (van o.a. De Consumentenbond, MoneyView, Independer etc.) als beste wordt getest op voorwaarden en prijs!

Deze vergelijkingen gelden voor alle modules (en willekeurige combinatie van modules) van de Lancyr Rechtsbijstandverzekering. Naast de module Verkeer bestaan de modules Consument, Werk & Inkomen, Wonen, Belasting & Vermogen en Mediation bij echtscheiding. De Lancyr Rechtsbijstandverzekering met een losse module Verkeer heeft op dit moment de scherpste premiestelling van alle aanbieders in de markt.

Rekenvoorbeeld

Voor de aanvullende dekking rechtsbijstand bij een autoverzekering wordt een vaste premie gehanteerd. Zo is bij de Lancyr autoverzekering de premie voor de dekking rechtsbijstand:  € 55.20,- op jaarbasis.*

De premie van de (losse) Lancyr rechtsbijstandverzekering Verkeer is afhankelijk van een aantal variabelen:
gezinssamenstelling, leeftijd, postcode en dekkingen.

We hebben een paar rekenvoorbeelden voor de dekking Verkeer:

 • Alleenstaande, 01.01.1950, 2011 AA. De maandpremie € 1.15,- x 12= € 13.80 op jaarbasis.
 • Alleenstaande, 01.01.1980, 1055 AA. De maandpremie € 2.57,- x 12= € 30,84 op jaarbasis.
 • Gezin zonder kinderen, 01.01.1960, 9713 AA. De maandpremie € 1.73,- x 12= € 20.76 op jaarbasis.
 • Gezin met kinderen, 01.01.1970, 6835 AA. De maandpremie € 2.87,- x 12= € 34,44 op jaarbasis.

Conclusie: u bespaart altijd premie als u kiest voor de Lancyr rechtsbijstandverzekering module Verkeer.

* premie kan inmiddels veranderd zijn, data uit 2018

Verzekeringexperts

Wilt u naar aanleiding van dit artikel een persoonlijk advies om voor uw situatie vrijblijvend advies te krijgen? Onze experts zijn telefonisch en via het contactformulier bereikbaar.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Struijs Financial Planning

Struijs Financial Planning

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0299 47 49 90.