Miljoenennota 2023: Wat verandert er voor verhuurd vastgoed?

U bent particulier belegger in verhuurd vastgoed. En het vastgoed geeft u op in box 3 (voordelig, omdat de huurinkomsten niet belast zijn). Wat verandert er voor u?

Heffingvrij vermogen stijgt, maar vermogensbelasting ook

Het heffingsvrij vermogen wordt verhoogd van € 50.650 naar € 57.000 (voor partners is de vrijstelling € 114.000). In 2023 betaalt u 32% (31% in 2022) over het fictieve rendement van uw vermogen.

Leegwaarde-ratio omhoog

U gaat meer belasting betalen over de woning(en) die u verhuurt. De waarderingsmethode van een verhuurde woning wordt aangepast. Waar de huur meer is dan 5% van de WOZ-waarde wordt de leegwaarde-ratio verhoogd naar 100%.

De Rijksoverheid geeft ook aan dat bij verhuur aan ‘gelieerde partijen zoals zoon of dochter’ ook 100% van de WOZ-waarde gerekend moet worden.

Dit is nadelig; het vermogen in box 3 zal hoger uitvallen. Hierdoor gaat u meer belasting betalen.

Onroerend goed = beleggingsvermogen

Het kabinet komt in november 2022 met een voorstel om verhuurd onroerend goed standaard te behandelen als beleggingsvermogen (met een fictief rendement van 5,53% (2022). Dit heeft ermee te maken dat men zal gaan rekenen met uw ‘werkelijke vermogensmix’ (spaargelden, schulden en overige bezittingen). Dit is nog een overbruggingsregeling die zal gelden tot en met 2025, waarna een complete wijziging van het Box 3 stelsel volgt in 2026.

Dit is nadelig; u gaat meer belasting betalen.

Overdrachtsbelasting voor nieuwe aankoop in 2023 omhoog

Indien u in 2023 een verhuurde woning wilt aankopen, wordt u geconfronteerd met een verhoging van de overdrachtsbelasting van 8 % (2022) naar 10,4%.

Indien mogelijk: koop nog dit jaar een verhuurde woning en u bespaart 2,4% van de aankoopprijs.

Balans voor beleggers: negatief

Het mag duidelijk zijn dat u als belegger vanaf 2023 vooral nadelen ervaart. U wordt op diverse wijzen zwaarder belast en de verhuurmarkt komt onder druk te staan door nieuwe regels.

Wilt u beter inzicht in uw financiële positie voor de komende jaren? Of hulp bij de financiering van een zakelijke hypotheek? Denk dan aan ons!

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Struijs Financial Planning

Struijs Financial Planning

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0299 47 49 90.