Uw WOZ waarde in 2016

HuisProcentBinnenkort valt de WOZ waarde weer op de mat en kunt u zien wat de waardering is van uw woning. U ontvangt alleen deze waardering indien u eigenaar bent van de woning. De WOZ waarde probeert een afspiegeling te zijn van de marktwaarde. Jaarlijks wordt de WOZ waarde vastgesteld door de gemeente waar u woont. De jaarlijkse waardering heeft als peildatum 1 januari van het jaar ervoor. Bijvoorbeeld: de WOZ van 2016 heeft als peildatum 1 januari 2015.

Waarom waardeert mijn gemeente de WOZ waarde?

Gemeenten doen dit omdat zij op basis van deze waarde belasting kunnen heffen. De belastingen die zijn gebaseerd op de WOZ waarde zijn:

  • onroerende zaakbelasting (OZB)
  • waterschapsbelasting,
  • inkomstenbelasting en
  • erfbelasting

De gemeente stelt de hoogte van deze belastingen vast aan de hand van een percentage van de WOZ waarde. Zoals u al vermoedt is een lage WOZ waarde een manier om op belasting te besparen. Hierdoor houdt u meer geld over aan het eind van de maand om te sparen. Wie wil dit niet?

Hoe waardeert de gemeente de WOZ waarde van mijn woning?

De gemeente waardeert uw woning aan de hand van een aantal gegevens. Zo kijkt de gemeente onder andere naar de ligging, de indeling, onderhoud, grond en oppervlakte van uw woning. Daarnaast bekijkt de gemeente ook de woningmarkt waar uw woning zich in bevindt. Er wordt dan gekeken naar drie gelijksoortige woningen uit uw buurt. Dit worden ook wel de referentiewoningen genoemd.

Wat kunt u doen om de WOZ waarde te verlagen en te beginnen met besparen?

U kunt bezwaar maken als u het niet eens bent met de hoogte van de WOZ waarde. Dit kunt u doen bij uw gemeente. U kunt bezwaar maken binnen 6 weken ná dagtekening van de WOZ waarde. De dagtekening vindt u terug in de brief. Heeft u meer tijd nodig voor het opstellen van uw bezwaar?  Dan vraagt u uitstel.

Er zijn ook bedrijven die u helpen bij het indienen van het bezwaar.

WOZ waarde aanzienlijk hoger dan uw hypotheek?

De WOZ waarde komt vaak redelijk in de buurt van de echte waarde van uw huis.

Is de WOZ waarde hoger dan de waarde van uw hypotheek? Dat is financieel gunstig. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies om bijvoorbeeld uw hypotheek over te sluiten en zo geld te besparen.

Staat uw woning onder water?

Wanneer de WOZ waarde juist lager is dan uw huidige hypotheek (dus lager dan de werkelijke waarde van uw huis), is dit financieel ongunstig. U kunt uw huis moeilijk verkopen, want u houdt een restschuld over bij verkoop. Hier kunt u nu al iets tegen doen, door bijvoorbeeld extra af te lossen met spaargeld, of in te leggen op uw spaar- of beleggingsrekening. Neem ook in dit geval contact met ons op voor een persoonlijk advies om uw positie te verbeteren.

 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Rene Does

Rene Does

0299 47 49 90

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0299 47 49 90.


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *